Antioksidanlar konulu yazı dizimizin ilk bölümünde bu maddelerin ne olduklarını ele almıştık ve şimdi de bu yazımızda antioksidanların faydalarını ve etkilerini inceleyeceğiz.
Antioksidanlar gerçekten faydalı mı?
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu maddelerin etkileri ve faydaları konusunda özellikle gündüz tv programlarında büyük vaadler verilmektedir. Bunların ne kadarının doğru olduğu ise tamamen tartışmaya açıktır çünkü bu tür programlarda kullanılan üslup genellikle muğlak tabirler içermektedir.
“Antioksidanlar sağlığa yararlıdır” demek yeterli değildir. Bu maddelerin nasıl işe yaradıklarını ve hangi şartlar altında ne etkiler gösterdiğini ve insan vücudunda hangi fonksiyonları yerine getirdiklerini de belirtmek gereklidir.
Dünya üzerinde antioksidan etkisi yapabilen yüzlerce, belki de binlerce madde bulunmaktadır.
Gerçek şu ki, bu tür antioksidan nitelikli maddelerin sağlık üzerinde ve hastalıkları önlemede çok büyük ölçüde etkili oldukları, malesef ki çok kuvvetli bilimsel araştırmalar tarafından tam anlamıyla desteklenmemektedir.
Antioksidanların hastalık önlemedeki etkisi
Yani tek başına antioksidan kullanımı, kanser, kalp ve damar rahatsızlıkları, felç gibi hastalıkların önlenmesinde yeterli olmamaktadır.
Yine de bazı bilimsel araştırmalar ışığında, bu tür hastalıkların en azından bir kısmının önlenmesinde bir miktar olumlu etkiye sahip olduklarını göstermektedir.
Antioksidanların olumsuz etkileri
Gerçek şu ki, her türlü maddenin kullanımının doğru olması gerçek anlamda fayda görebilmek için önemlidir. Bu şartlar yerine getirilmediğinde antioksidanların bile yerine göre çeşitli zararları olabileceği gerçektir.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar bazı antioksidanların yüksek dozda kullanımının çeşitli rahatsızlıkların ve hastalıkların ortaya çıkmasında etki gösterebileceğine işaret etmektedir.
Sonuç:
Her ne kadar zaman zaman olumsuz etkiler oluşturabildikleri göz önünde bulundurulmaları gerekse de, antioksidanların vücutta ortaya çıkan serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde büyük fayda gösterdikleri bilinmektedir.
Bu doğrultuda, dozunda kullanıldıklarında veya sağlıklı bir diyet ile vücuda temin edildikleri takdirde, genel anlamda antioksidanlar faydalıdır diyebiliriz.
Kaynaklar / Referanslar / Ek Okumalar: Harvard Üniversitesinin sitesinde yayınlanmış bir yazı