BCAA kullanımının insan beyninde zehirli maddeler oluşmasına sebebiyet verdiği söyleniyor, peki bu söylentiler ne kadar doğru?
Supplementlerin zararlı olup olmadıkları her zaman tartışma konusu olmuştur ve geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dönmeye başlayan bazı yorumlarda, özellikle BCAA ‘ların insan beyninde zehirli / toksik etkiler gösterdiği yönünde veriler olan bilimsel araştırmalar olduğuna işaret edilmekteydi. Biz de bu şaşırtıcı ve önemli iddiaları sizler için inceledik ve ne kadar doğru oldukları konusunda araştırmalar yaptık.
BCAA kullanmak gerçekten zararlı mı?
Aslında bu iddiaların ülkemizde ortaya çıkmasının temelinde, ekşi sözlük’teki BCAA başlığında bir entry’de linki verilen iki adet bilimsel araştırmanın sebebiyet verdiği tartışmalar ve bu tartışmaların gerek facebook gerek twitter’dan konuyla ilgili çevrelerde tedirginlik yaratması olarak özetlenebilir.
Daha önceki dönemlerde supplementlerin zararlı olup olmadığı konusunda pek çok yazıyı sizlerin okuması için sitemizde yayımlamıştık. Bunları okuduğunuzda aslında o yazılarda bahsettiğimiz çoğu faktörün, BCAA kullanımı ve zararları konusunda uyarlanabilir olduğunu göreceksiniz. Bu yazıların özetinde herhangi bir supplementin ilaç statüsünde olmadığı ve dünyanın çoğu ülkesinde hiçbir kısıtlama olmadan satın alınabildiğini ve dolayısıyla düz mantık ile bile düşünüldüğünde, içeriğinde kendisinden zararlı veya yan etkisi bulunan maddelerin bulunmaması gerektiği yönündedir. Gerçi bu istisnai durumlarda doğru olmasa da, çoğu zaman gerçeği yansıtmaktadır.
BCAA örneğinde ise, şimdiye kadar yapılmış olan pek çok bilimsel araştırma göz önünde bulundurulduğunda, medikal komünite tarafından kabul edilmiş ve (sağlıklı bireylerde ve doğru kullanım koşullarında) ciddi anlamda risk oluşturan faktörlere rastlanılmamıştır.
Peki söz konusu bu araştırmada bahsi geçen zehirli olma durumu ve hastalığa sebebiyet verme konusu nereden gelmektedir?
Özetlemek gerekirse; söz konusu (fareler üzerinde gerçekleştirilen) bilimsel araştırmanın özünde, hayvanlara yüklü şekilde zerk edilen BCAA ‘nın, beyinde nörotoksik etki yarattığı yönünde bulgular elde edilmiştir.
Tabi ilk etapta sıradan bir okurun buradan çıkartacağı yorum çok basittir: “BCAA ‘lar zehirli” veya “BCAA ‘lar beyine zarar veriyor!”.
İşin gerçeği ise aslında şu şekilde: Evet, bilimsel araştırmanın gösterdiği sonuçlar doğruları yansıtıyor (en azından araştırmanın verdiği değerlerin doğru olduğu varsayımıyla, ki aksini düşünmek için bir sebep zaten yok…). Dikkat edilmesi gereken husus ise, bu deneyde farelere verilen BCAA miktarının, (fareler için) öngörülen uygun dozların yaklaşık (en az) 2000-3000 katı fazlası olduğudur.
Sonuçta BCAA’lar tehlikeli mi değil mi?
Bilimsel araştırmalarda risklerin ortaya çıkartılabilmesi ve analizlerin yapılabilmesi için sıra dışı dozların ve uygulamaların yapılması oldukça sıradan bir durumdur. Burada dikkat edilmesi gereken şey araştırmaların ne amaçla yapıldığı ve hangi uygulamalarla paralellik içerdiğidir.
Bu konuda değerlendirme yapıldığında net olarak şunu söyleyebiliriz; sıradan ve güvenli dozlarda kullanıldığında BCAA’ların insan beyni üzerinde henüz ispat edilmiş (yani bilinen) bir zararı bulunmamaktadır.
Bu doğrultuda herkes kendi çıkarımlarını yapmakta özgürdür.
Konu ile ilgili diğer kaynaklar: LiveStrong ‘da yayımlanan BCAA ve beyin üzerindeki etkileri yazısı
2 comments
Beyine zarar veriyor ama vermiyor bilmiyorum. Yalnızca, son zamanlarda hemen hemen her ürün için bu tarz dedikodular ortaya atılıyor. Bunun nedeninin rakip firmalar olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda herkeste bir birbirini karalama merakı var.
bende kullaaniyordum bcaa vucut gelistirme açisindan mukemmel bir urun ama kullanmaya vasladiktan 15 gun sonra sinir sistemi ile ilgili bir hastaliga yakalandim ama hastaligin ne oldugu nu bulamiyorlar hala tahlillerim suruyor, sikyaetlerim kafamin arka trafinda karincalanma ellerimde ve ayaklarimda ve çenemde guç kaybi vs …….
Comments are closed.