Bitkisel kilo aldırıcılar aslında oldukça tartışmalı bir konu. Ülkemizde de “bakanlık onaylı” ve benzeri şekillerde tanıtımı ve satışı yapılan bitkisel kilo aldırıcılar aslında pek çok farklı maddeden oluşan ve çok değişik türde içeriklere sahip çeşitlerde bulunabiliyorlar. Bu yüzden bu tür ürünleri ele alırken, çok fazla detaya girmek yanlış olur ama en başta hiç lafı dolandırmadan şunu söyleyebiliriz:
Bitkisel içeriğe sahip olduğu şeklinde tanıtımı ve satışı yapılan ürünleri kullanmadan önce çok dikkatli olmalısınız. Bunun iki sebebi var, birincisi, bu tür bazı ürünlerin tamamen sahtekarlık olması, ikinci sebebi ise, bazı ürünlerin yabancı bir takım kilo aldırıcıların taklitleri olarak ülkemiz piyasasına kaçak olarak sokulmuş olmaları.
Uyarı: Ne kilo alma ne de kilo verme işlemi aniden gerçekleşen bir şey değildir, en azından kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa.
Zaten herhangi bir sağlık probleminiz olduğundan şüpheleniyorsanız, kilo aldırıcı-kilo verdirici ürünlerden medet ummaktansa derhal bir doktora muayene olmalısınız.
Bu iki türlü durumda da, kilo almak amacıyla satın aldığınız bu ürünler sağlığınızı tehlikeye sokabilir.
Bitkisel kilo aldırıcılar gerçekten işe yarıyor mu?
Konunun daha derinlerine inmeden önce; nasıl kilo alınır (veya verilir) konusu üzerinde çok kısa şekilde durmak lazım.
Fazla detaya girmeden ve kafanızı bilimsel terimlerle yormadan anlatmak gerekirse; her kişinin günlük tükettiği ortalama kalori miktarından (günlük enerji harcamasını değiştirmediği, örneğin spora başlamadığı veya spor yaparken bırakmadığı sürece…) fazlasını tüketmesi, kilo almasıyla, daha azını tüketmesi ile kilo vermesiyle sonuçlanır.
Bu iki durumda da, önemli tek bir faktör var gördüğünüz üzere; o da tükettiğiniz kalori miktarı. Özetle, bir kilo aldırıcının “işe yaraması” için, öncelikli olarak ne kadar kalori içerdiğini bilmemiz gerekmektedir.
İşin “enteresan” tarafı ise, piyasada satışı yapılan çoğu “bitkisel kilo aldırıcı” ürünün ne ambalajında, ne internet sitesinde ne de herhangi bir bilgi alınabilecek başka kaynağında, ne kadar kalori içerdiği yazmamaktadır. Daha da korkutucu olarak, çoğu bitkisel kilo aldırıcının içeriği konusunda “güvenilir” bilgi edinmek, nedeyse imkansızdır.
Bitkisel kilo aldırıcılar gerçekten bitkisel mi?
Gel gelelim, içeriğindeki maddeler konusunda bilgi veren az sayıdaki bitkisel kilo aldırıcının ne gibi maddeler içeridiğine;
Bu konuya örnek olarak piyasada ismi çokça bilinen ve %100 bitkisel olduğu hem satışı yapılan internet sitelerinde hem de ambalajının üzerinde belirtilen, ama adını burda anmayacağımız bir ürünün içerik listesinden örnek vermek istiyoruz;
“Vitamin D3, Vitamin E, Thiamine HCL, Riboflavin (Vitamin B2), Niacinamide, Pyridoxine (Vitamin B6), FolicAcid, D-Calcium (Vitamin D), Iodine, Phosphorus, ChromiumChloride, PotassiumChelate, Whey Protein.”
Evet görüldüğü üzere, aşağı yukarı herhangi bir multivitamin ürününde bulabileceğiniz içerik + Whey Protein içeren bu üründe, zaten neyin ne kadar bulunduğu da belirtilmemiş durumda.
Tabi ki işin kara mizah boyutu, hem ürünün %100 bitkisel olduğunun iddia edilip, hem de utanmadan içeriğinde Whey Protein (Peynir altı suyu tozu proteini de olarak bilinmektedir) belirtilmesi. Peynirin bitkisel bir madde olduğunu da böylelikle “öğrenmiş” oluyoruz.
Fakat işin trajikomik kısmı bununla sınırlı değil elbette.
Bitkisel kilo aldırıcılar tehlikeli olabilir mi?
İçeriklerinde neyi ne kadar bulundurdukları gerçekten belirtilmiş olsa, bu konuda yorum yapabilirdik, fakat çoğu ürün bunu gizlediği için, bunu söylemek neredeyse imkansız. Tehlikeli olup olmadığı meçhul ama neredeyse kesin olan bir şey var ki, o da kilo almanız için gerekli kalori miktarını büyük olasılıkla içermedikleri gerçeği…
Bunun sebebi ise, içeriğinde hangi maddeden ne kadar bulunduğunun belirtilmemiş olması ve bu tür ürünlerin çoğunun hap / tablet şeklinde olması, içerdiği whey protein miktarının, ki listelenen maddeler arasında kilo aldırabilecek potansiyele sahip tek madde, eser miktarda olduğunu tahmin etmemiz.
Dünyada her yıl yüz binlerce vücut geliştirme, dövüş ve güç sporcusu yılın belli dönemlerinde “bulk” yani kilo alma sürecine girerler. Bunun amacı yarışma/müsabaka sezonlarından önce güç ve hacim kazanıp, yarışmalara kısa süre kala fazla yağlardan kurtulup maksimum kas hacmi ve güç ile müsabakalara katılma isteğidir. Onlarca yıldır uygulanan bu teknik, halen günümüzde pek çok daldaki pek çok farklı sporcu tarafından uygulanmaktadır ve müsabaka hazırlıklarında başka yaklaşımlar olsa da, en kolay ve en etkili güç/kas kazanma yöntemi “bulk” yapmaktır.
Şimdi bunu size, yani muhtemelen amacı sadece 3-5 kilo almak olan ve bitkisel kilo aldırıcılar hakkında bilgi ararken bu sayfaya ulaşmış sevgili okurumuza niye anlattık?
Yukarıda bahsettiğimiz spor dallarında (yani halter, vücut geliştirme, strongman, dövüş sporları vb.) müsabakalara katılan sporcuların tamamı, kilo alma ve verme konusunda uzmanlaşmışlardır (aksi takdirde sıklet
klasman kurallarına uyum sağlayamazlar). İşin ilginç tarafı, bu sporcuların ve bu sporcuları yetiştiren antrenörlerin kullandıkları kilo aldırıcı ürünleri daha çok yüksek karbonhidrat ve protein içeren ürünlerdir, ki biz de zaten etkinliği kanıtlanmış, üzerinde çokça bilimsel araştırma yapılmış bu ürün grubunu sizler için halihazırda inceledik ve incelemeye devam ediyoruz
Peki bu sözde bitkisel kilo aldırıcıların içeriklerinde ne kadar protein ve karbonhidrat mevcut? Bu konuda hiçbir net açıklama yok ürünlerin tanıtımlarında fakat bizim tahminimizce, neredeyse hiç. Bunun sebebi de aşağı
yukarı tamamı ufacık tabletten oluşan bir üründe, (tahmini bir rakamla) bir ambalajında 100-200’den fazla gram karbonhidrat veya protein bulunamaz, fizik kanunlarına ve günümüz gıda teknolojilerinin gelişmişliğine göre. Ki bu bile fazlasıyla iyimser bir tahmin, söz konusu ürünlerin gramajları dikkate alındığında.
Bu iyimser miktar göz önüne alındığında, bir bardak süt içmeniz, size bitkisel bir kilo aldırıcının servis başına (en iyimser ihtimalle) verebileceği kalorinin aşağı yukarı 3-5 katı fazla kalori kazandıracaktır ki bunun fiyat performans olarak daha uygun ve sağlık açısından daha garanti bir çözüm olduğu kesin.
Peki bu ürünler nasıl oluyor da “bakanlık onayı” ile satılabiliyor?
Bu bizim de merak ettiğimiz bir konu ama, zannedersek tarım bakanlığından onaylı olan bu ürünler, içerdikleri itibariyle zaten herhangi bir multivitaminden farklı olmadıkları için, bir şekilde onay alıp, daha sonra kilo aldırıcı adı altında satışa sunulmaktadırlar. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi iseniz lütfen bize ulaşın.
Peki bitkisel kilo aldırıcılar hiç mi işe yaramıyor?
Bu yazının başlarında bahsettiğimiz gibi, çoğu “bitkisel” kilo aldırıcı tabletin içeriğinin meçhul olması, neyi ne miktarda içerdiğinin belirtilmemesi vb. sebepler yüzünden bu konuda net fikir sahibi olmak zor. Fakat şu bir gerçek ki, toplam ağırlığı 250 gram olan bir ürünün içerdiği kalori miktarı ne kadar olabilir?
Kanola yağı bilinen en kalorili gıdasal yağlardan biridir (ve sağlığa etkileri tartışmalıdır). Buna rağmen içerdiği kalori miktarı 100 gramı başına yaklaşık 1000 kaloridir. Özetle, bitkisel kilo aldırıcılar en saf kalori miktarından bile oluşsalar, 250 gramında 2500 kaloriden fazla bulunması neredeyse imkansızdır. Bu miktar aşağı yukarı 2 öğlen yemeği miktarına denk gelmektedir. Eğer söz konusu “bitkisel kilo aldırıcılar” son derece sağlıklı ürünler bile olsalar (ki bu şüpheli), fiyat performans olarak sınıfta kalmaktadırlar…
Gelelim hiçbir işe yarayıp yaramadıkları konusuna. Bu tür ürünler en iyi ihtimalle iştah açıcı olarak işe yarayabilirler, ki bu da içeriklerinde ne olduğuna bağlı. Zaten eğer iştahsızlık konusundan şikayetçiyseniz, derhal bir doktora görünmelisiniz çünkü bu daha ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilmektedir.
Sonuç
Bitkisel kilo aldırıcılar, çoğunlukla birer pazarlama hilesidir. Eğer gerçekten kilo almak istiyorsanız, günlük tükettiğiniz kalori miktarını artırmaktan başka pek çareniz yoktur (ya da günlük kalori tüketiminizi azaltmak, ki bu zaten hali hazırda çok elit düzeyde spor yapan bir şahıs değilseniz, bütün gün kanepeden kalkmamanız anlamına geliyor, ki son derece sağlıksız olduğunu belirtmemize gerek yok sanırız…).
Tükettiğiniz günlük kalori miktarını artırmanızda size gerçekten yardımcı olabilecek bazı kilo aldırıcı ürünler vardır. Bunları sizler için zaten incelemekteyiz.
Bunun yanı sıra, bol bol süt içerek kilo almak gibi benzer teknikleri de uygulayabilirsiniz.
Yine de son olarak hatırlatmamızda fayda var, eğer kilo almak – vermek gibi bir problem yaşıyorsanız, öncelikli olarak bir sağlık uzmanından yani doktorunuzdan bilgi almanızda yarar vardır.
Not: Eğer yazımızı beğendiyseniz lütfen aşağıdaki butonları kullanarak arkadaşlarınızla paylaşın!