Genellikle insanlar kilo vermekte zorlansalar da, bazı insanlar kilo almayı şaşırtıcı derecede zor bulmaktadırlar.
Eğer bu durumun altında yatan ve kilo almayı zorlaştıran veya imkansız kılan bir durum yoksa, örneğin çeşitli hastalıklar gibi, genellikle kişinin yanlış veya yetersiz beslenmesinden kaynaklı bir durum olduğunu söyleyebiliriz.
Bu konu başlığı altında kilo almak için neler yapabileceğinizi sizlerle paylaşacağız.
Gerek kilo almak gerek ise kilo vermek söz konusu olduğunda, en başta gelen nokta beslenmedir. Yine aynı şekilde, her iki durumda da aslına bakarsak yapılması gereken şey basittir. Kilo vermek için günlük harcanan enerji miktarından daha az enerji içeren besin tüketmek, almak içinse tam tersi, günlük harcanan enerji miktarından daha fazla enerji içeren besin tüketmek.
Eğer bunu doğal yollardan gerçekleştiremiyorsanız, günlük beslenmenize ek olarak kilo aldırıcı supplementler kullanabilirsiniz.
Kilo almak için beslenme kuralları:
Yapılmaya çalışılan şey sağlıklı ve fazla yağlı olmayan bir şekilde kilo almaksa, öncelikle şu kurallara dikkat etmek gerekmektedir:
- Abur cuburdan uzak durulmalı
- Bol miktarda kalori içeren yiyecekler tüketilmeli
- 3 ana öğün dışında, ara öğünler de tükatilmeli
- Trans yağ içeren besinlerden uzak durulmalı
- Kompleks karbonhidratlı ekmekler tüketilmeli (örneğin tam buğday ekmekleri)
- Bol bol sebze ve meyve tüketilmeli
- Yemeklere çorba dahil edilmesi ihmal edilmemeli.
- Kaliteli protein kaynakları tüketilmeli örneğin süt, et, balık, yumurta vb.
- Doğal beslenmenin eksik kaldığı noktalarda, protein tozu ve kilo aldırıcı supplementler kullanılmalı
Miktar olarak ise, haftalık tartılmalarda, bir haftada 1,5 kiloyu aşmayacak şekilde kilo artışı sağlayacak şekilde beslenmektir. Bunun her ne kadar bazı matematiksel hesapları olsa da, her kişinin bünyesi farklı olduğu için en doğrusu gözlem yaparak ve haftalık kilo farklarını ölçerek beslenme miktarını belirlemektir.
Kilo aldıran diyetler
Kilo aldıran diyet sayısı çok fazla da olsa, aslında kilo almak için besin miktarını artırmaktan fazla yapılması gereken çok da bir şey yoktur. Özellikle yabancıların çokça kullandığı, günde 1 galon (4 litre) süt içerek kilo alma yöntemi (GOMAD – Gallon of Milk a Day) iyi sonuç verdiği bilinse de, herkesin bünyesi günde 4 litre süt alımını kaldırmamaktadır. Bunun yanı sıra bu kadar fazla miktarda sütün tek tip beslenme yöntemi olduğundan (her ne kadar bilinen bir yan etkisi olmasa da) ne kadar sağlıklı olduğu tartışmaya açıktır.
Spor yaparak kilo almak – kilo aldıran sporlar
Kilo alımına önayak olan ve en sağlıklı kilo alma yöntemlerinden bir tanesi olan, ağırlık çalışmaları, bu konuda çok etkilidir. Hem kaslı bir şekilde kilo almanızı sağlar, hem de özellikle erkeklerde aynı zamanda testosteron artışına da sebebiyet veren ağırlık çalışmaları, bu sebeplerden ötürü çok etkilidir.
Kilo aldıran spor harektleri:
Bunların en büyük örnekleri üç büyük diyebileceğimiz squat, deadlift ve bench-press’tir.
Bu hareketler compound (bileşik, yani bir seferde pek çok kas grubunu çalıştıran) hareketler oldukları için oldukça faydalıdırlar.
Sporla kilo almak bu yüzden etkili olduğu kadar sağlığı da yakından etkiler çünkü özellikle ağırlık çalışmak, hem kas kütlesini artırır hem de vücutta fazla yağ tutulmamasını sağlar.
Sonuç
kilo almak aynı kilo vermek gibi, sağlıklı beslenmeyle doğrudan alakalı bir durumdur. Sağlık bir biçimde kilo almak için tek yapmanız gereken, yediğiniz sağlıklı besinlerin miktarını artırmak ve düzenli spor yapmaktır.