Bu haftanın konusu mucize supplement olarak da bilinen Kreatin, yabancı adıyla Creatin! Bu konudaki her şeyi bu haftaki yazı dizimizde bulabilirsiniz!
Creatine ( Kreatin ) nedir?
Creatine, ya da Türkçe adıyla Kreatin, omurgalı canlıların vücudunda doğal olarak bulunan (başlıca olarak kırmızı kas dokusunda) ve hücrelere enerji verilmesine yardım eden bir organik asit türevidir.
Creatine, aynı zamanda, üzerinde en çok araştırma ve bilimsel çalışma yapılmış, sporcuların da sıklıkla tükettiği, bir ek besindir.
Creatine neden önemlidir?
Bir çok araştırma kuruluşuna göre, ki bunlardan bir tanesi de Uluslararası Sporcu Destek Besinleri Kuruluşu’dur, Creatine, en önemli sporcu besinlerinin başında gelmektedir. Performans artışına doğrudan etkisi bulunan Creatine, hem üzerinde sayısız bilimsel araştırma yapıldığı için etkileri en iyi bilinen supplementlerden birisidir, hem de vücut üzerinde çok sayıda olumlu etkisi, bilimsel yöntemlerle ispat edilmiştir. Bu etkilere örnek vermek gerekirse, kas dokusu, böbrek, kemikler ve hatta beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olduğu ispatlanmıştır, ama belki de Creatine’in dünyada en çok kullanılma sebebi olan ve bir spor supplement olarak vazgeçilmez hale getiren şey, şüphesiz ki, güç artışına sebebiyet vermesidir. Güç artışının yanı sıra, iyileşme süresi yani spor yaptıktan sonra kasların ve vücudun kendini toparlama süresini de kısaltması gibi etkileri mevcuttur.
Creatine’i kimler kullanabilir?
Yaygın olarak kulaktan dolma bilgilerin aksine, Creatine, sağlıklı bireylerde, doğru dozajlı kullanımlarında herhangi bir sağlık problemine sebebiyet vermemektedir. Bu sebepten ötürü, doktorunun herhangi bir şekilde aksini tavsiye etmediği her yaştan sağlıklı birey, kendisi için doğru dozajda olan Creatine’i kullanabilir.
Kreatin Yan etkileri çok fazla olan bir supplement türü değildir. Yine de bu konuda merak ettikleriniz varsa linke tıklayarak yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Creatine nasil kullanilir? Creatine hangi dozlarda kullanılır?
Creatine hakkında en sıklıkla yanlış algılanan şeylerden birisi de, kullanım şekliyle ilgilidir. Creatine kullanımında “yükleme” yapmak şart değildir. Yükleme periyodu, sadece, Creatine’in vücutta belirli bir düzeye ulaşmasına hız vermek için yapılmaktadır. Herhangi bir yükleme periyodu olmaksızın, Creatine, vücutta yaklaşık 1 aylık kullanım sonrasında yeterli satürasyona ulaşır.
Bu şu anlama gelmektedir: yükleme yapmak veya yapmamak sizin tercihinize kalmıştır. Yükleme yaparak hızlı bir şekilde vücuttaki Creatine seviyesini yükseltip, sonra normal dozda devam ederek bunu sabit tutabilir, veya sabırlı davranarak normal doz ile başlayıp, vücudun Creatine’i 30-35 gün içerisinde kendi optimal seviyesine erişmesini bekleyebilirsiniz.
Creatine kullanımında önemli faktörlerden bir tanesi, kullanılan dönemlerde vücudun alınan su miktarını yüksek seviyelerde tutmaktır, bu hem genel anlamda sporcu sağlığı için gerekli bir konudur.
Günlük Creatine kullanım dozu, kişinin maddeye verdiği tepkiyle değişebilse de, ortalama olarak vücut ağırlığına göre değişebilmekle birlikte normal doz olarak 3-5 gram / gün arasıdır. Yükleme periyodu miktarları bu miktarın üzerindedir.
Kullanımda, hangi saatte kullanıldığı önemli değildir, zira Creatine vücutta depolanan bir maddedir ve ancak belirli bir miktarın üzerinde depolandığında faydalı etkileri görülmeye başlanacaktır, yani spordan önce veya sonra kullanmakla, Creatine’in etkisi arasında doğrudan bir bağ yoktur.