Zayıflatıcı supplementler yazı dizimizin bu bölümünde, adını bütün spor yapanların ve özellikle kilo vermeye, yağ yakmaya çalışanların sıklıkla duyduğu L-Carnitine maddesini inceleyeceğiz.
Carnitine gerçekten yağ yaktırıyor mu? Ne gibi faydaları var? Kimler kullanmalı? Bütün bunları bu yazımızda inceleyeceğiz.
Son dönemlerde, L-Carnitine, CLA ile birlikte, yağ yakma konusunda mucizevi ve yan etkisi bulunmayan bir supplement olarak müşterilere sunuluyor.
L-Carnitine, doğal olarak pek çok besinde bulunan bir amino asittir ama en çok kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.
100 gram kırmızı ette aşağı yukarı 95mg carnitine bulunduğu tahmin edilmektedir. Dengeli beslenen bir insanın günlük doğal yollardan carnitine alımı, aşağı yukarı 2-12 mcg/kg dir. Yani bu da 85 kiloluk birinin aşağı yukarı günde 1 mg carnitine’i doğal yollardan besinlerden aldığın söyleyebiliriz.
Ortalama bi carnitine supplementi ise 250-500 mg dozajları arasındadır, çok daha yüksek dozların bulunduğu carnitine supplementleri (örn. 2000mg) mevcuttur.
Vejetaryen ve veganlarda doğal karnitin alımının çok daha düşük seviyelerde olduğu bilinmektedir. Maalesef bu gruplarda carnitine’in supplementlerle alınması doğrultusunda ne gibi etkiler oluşabileceği, bu konuda fazla araştırma olmaması sebebiyle iyi bilinmemektedir.
Carnitine etkileri
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, carnitine verilen yaşlı farelerin öğrenme kapasitelerinin arttığı ve genç farelerin, yaşlandıkça kaybolan azalan hafızalarının daha az azalmasına sebebiyet verdiği görülmüştür.
Yaşlanma ve beyin sağlığı üzerinde etkileri olduğu düşünülen L-Carnitine, şu sıralar Alzheimer’e bir çare veya önlem olarak da incelenmektedir.
Kalp ve damar sağlığı konusunda da etkileri araştırılan Carnitine, hipertansiyon ve bazı diğer kalp hastalıkları konusunda da etkileri araştırılmakta, bazı araştırmalar sonucunda carnitine maddesinin tansiyon hastalarına iyi geldiği görülmekte fakat sağlıklı bireylerin tansiyonları üzerine ne gibi etkilerde bulunduğu bilinmemektedir.
Yine kalp sağlığı konusunda kalp kaslarının yaşlanmasını yavaşlatmak gibi bir etkisi olduğu araştırmalarla desteklenmekte olup, bunun günlük kullanımda nasıl etki gösterdiği tam olarak bilinmemektedir.
YAĞ YAKIMI VE CARNİTİNE
Belki de en çok ilgi çeken konu, Carnitine’in bir yağ yakıcı olarak gösterdiği performanstır. İnsanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda, her ne kadar Carnitine’in yağ yakımı üzerinde pek çok etkisi olduğu gözlemlenilse de, pratik olarak supplement Karnitin kullanımında, yağ yakımı üzerinde pek bir etkisi olmadığı da notlara eklenmelidir. Buna tek istisna, yaşlı insanlarda, yaşa bağlı olarak yavaşlamış olan yağ yakımı performansının, Karnitin ile eski, genç haldeki bir performansa yakınlaştırılabiliyor olmasıdır.
Fakat bu bile tek başına Carnitine ‘i bir yağ yaktırıcı olarak kullanmada çok makul kılmamaktadır.
Sonuc:
Özetle Carnitine, yapılmakta olan bilimsel araştırmaların da geliştirdiği yöntemler ve formülasyonlar sayesinde, ileride, yaşlanma ve kalp ve damar hastalıkları dahil pek çok konuda çok etkili bir madde olarak kullanılabilir, buna yağ yakımı da dahil olabilir.
Fakat şu an için, Carnitine maddesinin, her ne kadar bilimsel olarak yağ yakımı ve depolanması süreçlerinde etkili olarak gözükse bile, supplement formunda istenilen etkilere ulaşamamış ve satıcılar ve üretici firmaların vaad ettiği kadar etkili bir yağ yakıcı madde olmadığı ortadadır. Bu supplemente umut bağlamak ve para vermeden önce bunun göz önünde bulundurulmasında fayda vardır.
Bu sayfada Carnitine supplementini inceledik, buna benzer olarak etki gösteren CLA maddesinin incelemesi için tıklayın