Protein supplementleri, bir çok farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır, ama en çok bilinen şekli, protein tozlarıdır. Peki protein supplementleri hakkında az bilinen bu bilgileri daha önce duydunuz mu?
En yaygın kullanılan sporcu besini olan protein supplementleri hakkında bilmedikleriniz:
1) İnsan vücudu bir seferde 30g’dan fazla protein hazmedebilir.
Yaygın kanaatin aksine, insanlar, bir öğünde 30 gram’dan fazla proteini hazmedebilirler. Bu sebeple öğünlerin veya protein supplement’lerinin 30 gram’lık dozlarla sınırlandırılmasına gerek yoktur, ihtiyaç doğrultusunda daha büyük miktarlar bir seferde tüketilebilir.
2) Hamileler daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar.
Bilimsel araştırmalara göre, hamileler, özellikle hamileliğin ikinci yarısında daha fazla proteine ihtiyaç duymaktadırlar.
3) Gerekenden az miktarda protein tüketimi, kas kaybına sebebiyet verir.
İnsan vücudu, yağlar ve karbonhidratların aksine, çok fazla miktarda protein stoklayamamaktadır, bu sebepten ötürü protein alımı azaldığında, bu doğrudan kas gelişimine olumsuz etkide bulunmaktadır ve bu doğrultuda kas kaybı da yaşanabilmektedir. Ara öğünlerde veya normal beslenmeye ek olarak protein tozlarının ve diğer protein supplementlerinin en yaygın kullanım alanı bu şekilde bir eksikliğe yol açılmasının önüne geçmektir.
4) Protein supplementleri kullanırken, yoğun miktarda protein tüketimi vitaminler, mineraller ve benzeri kimyasalların vücutta emilimini azaltabileceği için, ek vitamin ve mineral takviyeleri kullanmakta fayda olabilir.
5) Fındık, ceviz diğer yemişler, doğal ve kaliteli alternatif protein kaynaklarıdır.
Proteinler, sadece et, süt ve diğer hayvani besinlerde bulunmaz.
6) Protein supplementleri, öğün yerine geçmez!
Bu çok önemli bir noktadır. Eğer bir supplement spesifik olarak öğün ikamesi olarak tasarlanmadıysa, bir insanın normal bir öğünde tüketmesi gereken besin maddelerinin çoğunu içermez, adı üstünde sadece takviye amaçlıdır. Düzenli beslenme kurallarına uymayıp bir çok öğünü protein tozlarıyla geçiştirmek, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
7) Proteinler insan vücudunun temel yapı taşlarından bir tanesidir.
İnsan vücudunun yaklaşık %16’sı proteinlerden oluşmaktadır ve proteinler bütün hücre yapılarında önemli rol oynamaktadırlar.
8) Her protein aynı değildir!
Her türde protein aynı biyolojik değere sahip değildir! Bu yüzden her besin maddesinde olduğu gibi, protein tüketiminde de çeşitliliğe ve dengeye önem vermek gerekmektedir.
9) Protein supplementleri “şişme” yapmaz!
Şişmek diye de bilinen, bodybuildingcilerin “bulk” olarak tanımladığı vücut tipine ulaşmak, protein tozu veya diğer protein supplementleri kullanmanın doğrudan bir sonucu değildir. Kimse durduk yere ve istemsizce, sadece doğal besinler ve besin takviyeleri kullanarak “şişemez”. Şişmek, doğrudan bu hedef doğrultusunda beslenme, spor yapma ve hayat tarzının sonucunda olan bir şeydir.
Kimse istemsiz olarak ve ciddi olarak bu doğrultuda sıkı bir biçimde çalışmadan, bir vücut geliştirmecinin vücuduna sahip olamaz ve hatta yakınından bile geçemez. Yüksek miktarda tüketilen protein sihirli bir şekilde kas kütlesine dönüşmemektedir, kaynağı her ne olursa olsun. Fazla tüketilen miktarda protein kısmen vücuttan atılmakta, kısmen ise yağa dönüştürülmektedir.
10) Protein supplementleri (en azından bir çoğu) ısıtılabilir / pişirilebilirler!
Nasıl ki pişmiş bir yumurtanın, ya da ısıtılmış sütün, ya da pişmiş etin içerisindeki proteinler besin değerini kaybetmiyorsa, aksi belirtilmediği sürece protein supplementleri için de aynı şey söz konusudur.