Genel olarak supplement fiyatlarının neden ülkemizde bu kadar yüksek olduğunu daha önceki bir yazımızda incelemiştik. Bu yazımızda ise Protein Tozu fiyatları hakkında birkaç bir şey yazıp, aynı zamanda da sizler için protein tozu satın alma rehberi görevi yapabilecek bir yazı sunmak istedik.
Protein tozu fiyatları 2013
Günümüzde yani bu yazının yazıldığı tarihte ortalama protein tozu fiyatları, 2-2,2 kg’lik(5lbs) ambalajlar için, 140-200 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Bu aralıkta, üst fiyat segmentinde bulunan protein tozlarının genellikle bir çok değişik türde protein türü içeren kompleks protein tozları olduğunu ve bazılarının içerisinde ayrıca Creatine ve BCAA ile zenginleştirilmiş olduğunu belirtmekte fayda var.
Protein Tozu türleri ve Protein Tozu Satın Alma Rehberi
Protein tozlarının farklı türleri konusunda daha önce bir yazımızda detaylı olarak ele almıştık. Eğer bu konuda kafanızda soru işaretleri varsa lütfen o yazıyı okuyunuz.
Mevzu, sizin ihtiyaçlarınıza göre en iyi protein tozu supplementini bulmak ve protein tozu fiyatları değerlendirildiğinde, fiyat/performans oranı en yüksek ürünü bulabilmek için, belirli başlı bazı protein tozu ürünlerini genel gruplara bölerek incelemek gerekmektedir.
- Sadece Whey Protein içeren supplementler
- Farklı maddeler ile zenginleştirilmiş Protein Supplementleri
- Casein ve diğer türde Protein Supplementleri
Şeklinde üç ana gruba bölebiliriz.
Öncelikle şunu ayrıyeten belirtmek lazım ki, genelde protein bar veya önceden hazırlanmış, sıvı şekilde satılan protein supplementleri fiyat olarak hem kullanım başına hem de performans olarak toz şeklinde protein supplementlerinden oldukça pahalıya gelmektedir. Bu yüzden biz protein tozlarını tercih etmekteyiz ve kullanıcılarımıza önermekteyiz.
Sadece Whey Protein içeren supplementler (Saf Whey Protein)
Bu en temel protein tozu supplementi grubudur ve fiyat olarak da en uygun fiyatlı ürünler genellikle bu gruptan çıkmaktadır. Bu grubun avantajı, içerisinde sadece Whey protein içermesi ve sizin kullanıcı olarak ne içtiğinizi tam olarak bilmeniz ve gerektiğinde diyetinizi başka maddeleri sonradan shakelerinize ekleyen daha spesifik ihtiyaçlarınıza göre supplementi kendiniz hazırlayabilmenizdir.
Yani bu grupta, ne aldığınızı ve ne içtiğinizi bilirsiniz.
Farklı maddeler ile zenginleştirilmiş Protein Supplementleri
Çoğu zaman bu farklı maddeler, Creatine’den ibarettir. Mantıken, Creatine içeren bir protein tozunu, siz de kendiniz protein tozunuza creatine tozu katarak elde edebilirsiniz. Pek çok firmanın tüketicilere yansıttığı kadar etki farkı da yaşamazsınız ve daha ucuza gelmiş olur. Bunun yanısıra kullanım kolaylığı açısından önceden zenginleştirilmiş protein tozları tercih edilebilir çünkü hem her seferinde dışarıdan BCAA ve/ya creatine gibi maddeler karıştırmak zorunda kalmazsınız.
Ayrıca bazen bazı protein tozu türleri, diğer tipte proteinleri de içerebilirlen, örneğin Yumurta Proteini, Casein, Soya proteini, Et proteini vs. gibi. Bunlar da fiyat olarak doğrudan artışa sebep olmaktadır. Bu tür zenginleştirilmiş ürünlere ihtiyacınız olup olmadığına karar vermek tamamen sizin bütçenize, ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır.
Ama unutmayın ki, fiyat performans olarak bu tür ürünler, sizin saf bir whey protein tozu alıp içerisine (veya eş zamanlı veya başka türlü tüketerek) dışarıdan BCAA, amino asit veya Creatine gibi maddeler katmanızdan daha pahalıya gelecektir.
Casein ve diğer türde proteinler içeren Supplementler
Bu türde protein tozları daha ender bulunan ve insanların daha az talep ettiği türler olduğu için, hem piyasada daha pahalı fiyatlara alıcı bulmaktadır hem de her satıcı tarafından temin edilmemektedirler. Casein ve Soya proteinleri ayrıca Yumurta Protein türleri de buna dahildir.
Çok spesifik ihtiyaçlara cevap vermek üzere üretilen bu supplementlere ihtiyacınız olduğu takdirde kullanmanızda bir sakınca yoktur fakat genellikle bu ürünler için yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalırsınız.