Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde, spor salonlarına olan rağbette her sene olduğu gibi bu sene de artış olacağı şüphesiz. Pek çok insan, yeni yılda forma girme ve fit olmak için kendilerine yılbaşına söz verirler ve maalesef ki pek çok kişi bu sözü, yılın 2. ayı başlamadan bozmuş olur.
Eğer siz de yaza kadar forma girmek istiyorsanız unutmayın; her şeyden önemlisi düzenli spor yapmaktır. İstikrarınızı yükseltmek için sizlere spor salonunda daha iyi vakit geçirebilmeniz ve daha iyi idman yapabilmeniz için bilmeniz gereken bazı şeyleri ve bunların yanı sıra çevrenizdeki insanlarla beraber daha iyi bir ortamda spor yapabilmeniz için bilmeniz gereken bazı spor salonu adap kurallarını paylaşacağız.
Spor salonunda dikkat etmeniz gereken kurallar:
- Kullandığınız ağırlıkları aldığınız yere koymayı unutmayınız!
- Kullandığınız ekipmanı (eğer yaptığınızın kabul görmüş bir davranış olduğundan emin değilseniz) spor salonunun bir başka bölümüne götürmeyin.
- Squat yapılan kafeste (squat rack/power rack) başka şekillerde yapılabilecek egzersizler yapmayın, unutmayın ki çoğu spor salonunda 1 tane squat rack bulunur ve onu da her yerde yapılabilecek biceps curl gibi hareketlerle meşgul etmeyin.
- Kullanmadığınız ekipmanı meşgul etmeyin. Bench sehpası bir çalışma masası değildir :)
- Bir başkası sizin kullanmak istediğiniz bir ekipmanı kullanıyorsa ve aynı egzersizi yapabileceğiniz başka bir cihaz yoksa, ne kadar işi kaldığını sorabilirsiniz. Eğer işi uzunsa dönüşümlü olarak kullanmayı teklif edebilirsiniz. Bu durumda mantıken herkesin kendi kullanacağı ağırlığı takıp çıkarması gerekecektir, ki kendi çapında başka bir problemdir.
- Hijyen kurallarını ihmal etmeyin. Özellikle kullandığınız ekipmanı terli bırakmayın, salondan aldığınız (veya yanınızda götürdüğünüz) bir havlu ile işiniz bitince kurulayın.
- Yetersiz ağırlıklarla çalıştığınızı düşünüp başkalarını etkilemek için sizi sakatlayabilecek ağırlıklarla çalışmayın.
- Eğer karşınızdakinin sohbet etmeye istekli olduğundan emin değilseniz, lafa tutmayın. Üst seviye sporcular genellikle set aralarında kendilerine gelmek için oldukça zorlanırlar ve aşmamaları gereken belirli bir dinlenme süreleri vardır.
- Acemi olduğunuzu söylemekten çekinmeyin, bunu bir ego sorunu haline getirmeyin. Eğer biri sizden yardım isterse (örneğin bench press esnasında gözcülük[spotter] yapmak) ve ne/nasıl yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, insanların sağlığını tehlikeye atmayın ve bu durumu karşınızdakine belirtin.
- Keza aynı şekilde bir hareket / cihaz hakkında yardım istiyorsanız önce spor salonunun eğitmenlerinden yardım isteyin.
- Başkaları ağırlık kaldırırken yanlarına fazla yaklaşmayın, bu durum özellikle bench press-squat vb. serbest ağırlıklı egzersizlerde geçerlidir. Bar’a çarpmanız veya kişinin dikkatini dağıtmanız durumunda ağırlığı düşürebilir/aşırı zorlanabilir ve kendini/sizi sakatlayabilir.
Soyunma odalarında dikkat etmeniz gerekenler:
- Kullandığınız alanı minimumda tutmaya çalışın, özellikle yoğun saatlerde çoğu spor salonunda giyinip soyunmak için az yer bulunmaktadır. Bu durumda mümkün mertebe soyunma odasındaki oturakları eşyalarınızla meşgul etmemeye çalışın.
- Oturakları ıslak bırakmayın.
- Temizlik, duşları temiz bırakmaya özen gösterin ve gerektiğinden fazla vakit geçirmeyin. Unutmayın ki siz duşta oyalanırken dışarıda birileri sıra bekliyor olabilir.
- Aynı idman alanlarında olduğu gibi, soyunma odalarında da ortak kullanım cihazlarını gereksiz meşgul etmeyin. (örneğin saç kurutma makinası, lavabolar, aynalar, tartılar vs.)
- Spor salonundan aldığınız havluları iade etmeyi unutmayın.
Spora yeni başlarken unutulmaması gereken bazı tavsiyeler:
- Spora başladığınız günden itibaren yaptığınız her şeyi (çalıştığınız ağırlıkları, tekrarları, set sayılarını, yaptığınız programları, koşu / cardio çalışmalarını vs.) kaydedin.
- Spora ilk başladığınız günden itibaren kendi fotoğrafınızı çekin (özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız) ve gelişiminizi takip edin. Bundan bir sene sonra gelişiminizi görüp “iyi ki çekmişim bu fotoğrafları” diyeceksiniz.
- Zevk almadığınız bir spor programını yapmayın, en azından ilk zamanlar en faydalı programı uygulamaktansa istikrarlı olmak daha önemlidir.
- Gerçekçi hedefler belirleyin. Kimse birkaç ayda mükemmel bir vücuda kavuşamaz.
- Isınmayı unutmayın. Spordan önce doğru şekilde vücudunuzu ısındırmıyorsanız, kendinizi sakatlığa elverişli bir duruma sokuyorsunuz demektir!
Unutmayın ki sporda gelişiminizin en önemli iki faktörü vardır
- Düzenli ve istikrarlı bir şekilde spor yapmak.
- Antrenman haricinde yapmanız gerekenler, yani iyi beslenmek ve iyi dinlenmek.
Eğer sizin de eklemek istediğiniz tavsiyeler varsa lütfen aşağıdaki yorum kutusunu kullanın ya da twitter’dan bize ulaşın! @hangisupplement
1 comment
Spor salonunda gereksiz konuşmalar (lay lay lom) yapılmamalı kendilerini motive etmiş insanların dikkatleri dağıtılmamalı. Makinelerde ve benchlerde set aralarında bir başkasının sete başlayacağı akıldan çıkarılmamalı, çevre iyi gözlemlenmeli ve ona göre dinlenme esnasında bir başkasının da aletleri kullanmalarına izin verilmeli. Bir çok kişi bunu göz ardı ediyor.
Comments are closed.