Ağırlık kemerleri genellikle ağır hareketler yapan vücutçular için tavsiye edilen bir aksesuardır ve esas amacı kullanıcının belini sakatlanmalardan korumaktır.
Yine de ağırlık kemerlerinin kullanımı konusunda sıklıkla zıt yorumlar duymak mümkündür, bunun sebebi, bazı kişilerin ağırlık kemerlerinin yoğun kullanımı sonucunda, sporcunun bel bölgesinin yeterli derecede güçlenemeyeceğini bir argüman olarak ortaya koymalarıdır.
Burada belirli bir derecede doğruluk payı bulunsa da, unutulmaması gereken bir konu vardır ki, özellikle vücut geliştirme ve güç sporlarının tamamına uyarlanabilir;
Sakatlık sizi her şeyden daha fazla kötüye etkileyecektir.
Sakatlanmadığınız sürece her zaman bir şekilde gelişim kaydetmeniz mümkündür ve doğru kullanımda, ağırlık kemerleri, sakatlanmaların büyük ölçüde önüne geçebildikleri için, biz de size şimdi nasıl kullanmanız gerektiği konusunda bazı fikirler vereceğiz.
1) Doğru ağırlık kemeri seçimi
Doğru kemer seçimi, kemerin size faydalı olabilmesi için oldukça önemlidir.
Kemerin belinize doğru oturması çok önemlidir ve bunun için öncelikli olarak bakmanız gereken şey, ön tarafı ince arka tarafı kalın bir kemer ALMAMANIZ gerektiğidir. Bunun sebebi, ağırlık kemerinin aslında sizi korurken doğrudan belinize verdiği destekle değil, karın/ön bölgenizin verdiği basınçla belinizi korumasından kaynaklanan bir etkiden dolayı ortaya çıkan etkidir.
Ayrıca, deriden yapılmış bir kemer, hem size daha uzun süre hizmet edecektir hem de daha rahat bir kullanım sağlayacaktır.
Bir başka dikkat edilmesi gereken konu da, kemerin kilit mekanizmasıdır. Burada önemli olan, sağlam ve kolay kullanımlı bir ürün seçmektir.
2) Ağırlık kemerinin doğru kullanımı
Burada dikkat edilmesi gereken şey, ağırlık kemerini sadece gerçekten gerektiği zamanlarda, aşırıya kaçmadan kullanmaktır. Bunun sebebi, ilk paragrafta belirttiğimiz gibi, aşırı ve gereksiz kullanımda, bel bölgesinde yeterli güçlenmenin önüne geçecek olmasıdır.
“Peki ne zaman kullanmak gereklidir?” diye soruyorsanız, cevabı aslında basit;
Ağırlık kemerinin kullanılması gereken hareketler;
Ağır bileşik hareketler, yani Deadlift, Squat ve duruma göre Overhead Press
Geri kalan hiçbir harekette, kemer kullanmak için gerçek anlamda hiçbir sebep yoktur.
Doğru kullanımın bir başka faktörü ise, kemerin vücudunuza doğru yerleştirilmesidir. Bunu en iyi şekilde aşağıdaki video ile anlatabiliriz.
Hangi ağırlıklarda kemer kullanmak gereklidir?
Geriye kalan son faktör ise, ağırlık kemerinin sadece 1RM (yani hareketi yapabileceğiniz en ağır ağırlığın) %60-80 ve daha üstü yüzdelerinde kullanılmasıdır.
Örneğin, deadlift hareketini kemersiz olarak 200 kilo ile tek tekrar şeklinde yapabiliyoruz. Bu da demektir ki, belimizi sağlama almak için 120 – 160 kilo üzeri çalıştığımız durumlarda, kemer takmamızda fayda vardır.
DİKKAT: Ağırlık kemeri, mevcut kaldırabildiğiniz ağırlığın artırılması için bir yöntem olarak kullanılmamalıdır! Örneğin, squatta kemersiz olarak 150 kilo kaldırabilen bir kişi, sadece daha fazla ağırlık kaldırmak için kemer takıp daha yüksek ağırlıkları zorlamamalıdır. Bu sakatlıklara sebebiyet verecektir.
Yapılması gereken şey, kemer kullanarak uzun vadede gelişimi desteklemeye çalışmaktır!