Protein supplementleri (örn. Protein tozları) ile Amino Asit supplementleri arasında ne fark vardır?
Bu soruyla sıkça karşılaşıyoruz. Özellikle de konu hakkında fikir sahibi insanlar, Amino Asitlerin proteinlerin yapı taşı olduğunu bildikleri için “sadece doğrudan amino asit kullanıp hiç protein almakla uğraşmasak” düşüncesine kapılabiliyorlar.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, proteinlerin amino asitlerden oluştuğunun doğru olduğu fakat whey, tavuk, balık, et ve süt gibi protein kaynaklarında, sadece BCAA’lar ve diğer esansiyel amino asitlerden bulunmadığı, kas gelişimi ve vücudun diğer fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli olan tüm amino asitlerin bulunduğudur.
Bu şekilde vücut ihtiyacı olan amino asitleri, protein formunda ve yüksek miktarda ve çeşitlilikte, proteinlerden temin edebilmektedir. Bu eksiği sadece amino asit supplementleri kullanarak kapatmaya çalışmak, sadece çimento kullanarak ev yapmaya benzer. Sağlam bir ev yapabilmek için, demir, tuğla ve benzeri pek çok malzeme gerekmektedir, sadece çimento değil.
Bu sebepten ötürü proteinler ve ihtiyaç duyulduğunda protein supplementleri, beslenmemizin değişmez parçalarıdır ve amino asitler, bu parçalara takviye niteliği taşımaktadır.
Amino Asitler nasıl kullanılmalıdır?
Amino asit supplementlerinin pek çok çeşidi ve formu bulunduğu için bu soruya tek bir cevap vermek zor, bu yüzden madde madde incelemekte fayda var. Ama siz yine de, özellikle BCAA ‘lar nasıl kullanılır diye merak ediyorsanız, “BCAA ne zaman kullanılmalıdır” yazmızı okumanızı tavsiye ederiz.
BCAA kullanımı – BCAA nasıl kullanılır?
BCAA supplementleri arasında pek çok seçeneğiniz var ve bunların bir kısmı intra-workout (yani antrenman esnasında kullanılan) bir kısmı ise recovery product (antrenman sonrası zamanlarda veya antrenman yapılmayan günlerde) olarak kullanılmak üzere pazarlanıyor. BCAA’ları oluşturan maddeleri incelersek
Isoleucine – Leucine ve Valine
amino asitlerini görüyoruz.
Kas gelişimi arasından bunların arasında en önemlisi Isoleucine gibi gözükmekte, en azından bilimsel araştırmalar bu konuda görüş bildiriyor. Günde 2-10 gram arası kullanımın faydası bilimsel çalışmalarla ispatlanmış.
Leucine maddesi de yine bu üçü arasında hatırı sayılır seviyede kas gelişimi ve kas yapımı etkileri gösteren amino asit. Yine bu maddenin de günde 2-10 gram arası kullanımının faydaları hakkında bilimsel çalışmalar mevcut.
Valine konusunda ise bu doğrultuda etki gösterdiğine dair bir bilimsel kanıt yok gibi gözüküyor yapılan araştırmalar ışığında.
Özetle BCAA kullanımı, günde totalde günde 10-20gram arası ve ağırlıklı olarak Isoleucine ve Leucine amino asitlerinden oluşmalı, Valine ise tamamen opsiyonel.
Uzmanların belirttiklerine göre ise, doğru ve dengeli beslenmeye sahip bir insanın dışarıdan çok fazla BCAA almasının çok da gerek olmadığı yönünde. Fakat yine de her insanın fiziksel şartlarının farklı olduğu göz önünde bulundurulursa, ihtiyaç duyulduğu ölçüde BCAA kullanmak gayet mantıklı gözüküyor.
BCAA ne zaman kullanılır?
Bu konuda detaylı bir yazımız var, okumak için lütfen tıklayın!
Eğer okumadıysanız Amino Asitler hakkında yazı dizimizin ilk bölümünü de okumayı ihmal etmeyin!
Amino Asitler hakkında her şey – Yazı Dizisi Bölüm 1
1 comment
hocam değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum çok işime yaradı sitenizi takipteyim :)
Comments are closed.