Ramazanda vücut geliştirme programını devam ettirmek spor yapan çoğu kişi için oldukça külfetli bir hale gelir. Bunun altında yatan en büyük sebep, antrenman ve beslenme programlarının Ramazan ayına uyumlu hale getirilmesi sebebidir. Bu durum, gerekli önlemler alınmadığı halde spor yapanların sağlığını tehlikeye atan bazı durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
Her ne kadar bu sorunların büyük bölümü, biraz dikkat ve çabayla üstesinden gelinebilecek şeyler olsa da, ramazanda spor yapmak istiyorsanız ve tereddüt içerisindeyseniz, yine de doktorunuza görünmenizde fayda olabilir. Özellikle yüksek efor gerektiren şekilde vücut geliştirme veya benzeri sporlar ile uğraşıyorsanız.
Ramazanda spor yapanları bekleyen tehlikeler
- Dehidrasyon: Vücudun su kaybetmesi olarak da bilinen dehidrasyon özellikle Ramazan ayında fiziksel olarak aktif kalmak isteyenlerin en büyük düşmanıdır. Oruç tutarken bir miktar dehidrasyona uğramanız kaçınılmaz bir durumdur, özellikle de Ramazanın yaza denk geldiği şu dönemlerde.
- Ramazanda dehidrasyona karşı ne yapmak lazım?
İftardan sonra bol bol su tüketmek ve vücuttan su atımına sebebiyet veren supplementler ve besinleri mümkün mertebe tüketmemek. (Örneğin, kafein.)
- Ramazanda dehidrasyona karşı ne yapmak lazım?
- Yetersiz kalori alımı ve buna bağlı kas kaybı: Oruç tutarken günün en az bir öğünü atlanmak zorunda kalınır. Bu durum, gün içerisinde sık sık öğün tüketmesi gereken sporcuların oldukça büyük bir kalorik dezavantaj yaşamasına sebebiyet verir ve dolayısıyla yetersiz gıda tüketimi sebebiyle kas yıkımı gerçekleşebilir.
- Ramazada kas yıkımına karşı neler yapılabilir?
Oruç tutulmayan saatlerde Kazein içeren, yavaş sindirilen veya meal replacement (öğün yerine geçen) supplementler kullanarak gün içerisinde bir miktar tok kalmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca iftarda bir büyük öğün yerine, birkaç küçük öğün tüketerek mide hacminizi çok zorlamadan daha fazla gıda tüketme şansı bulabilirsiniz.
- Ramazada kas yıkımına karşı neler yapılabilir?
- Movitasyon eksikliği: Bu durum sadece Ramazana özgü olmasa da, özellikle zor dönemler geçiren her sporcunun başına gelebilmektedir. Zor durumdan kasıt sadece fiziksel zorluklar değil, psikolojik etmenlerden de ortaya çıkabilmektedir. Ramazanda ise her iki durum da görülmektedir. Hem açlığın getirdiği fiziksel yük hem de buna bağlı olarak yaşanabilen potansiyel performans düşüşleri, kişinin spor yapmaya yönelik motivasyonunun sıfırlanmasına sebebiyet verebilir.
- Motivasyonu korumak için neler yapılabilir?
En basit yöntem bu ayı vücudu çok da zorlamadan geçirmek olacaktır. Eğer Ramazanda spora motive olmayı zor buluyorsanız, çok da kasmayın! Vücudunuzu ve formunuzu nispeten koruyacak şekilde spor yapmayı göze alabiliyorsanız, hem motivasyonunuzu kısa zamanda geri kazandığınızı göreceksiniz hem de bünyenizi fazla yormadan yılın geri kalan 11 ayına hazırlanacaksınız.
- Motivasyonu korumak için neler yapılabilir?
Yukarıdaki bu kurallara uyarak daha sorunsuz bir ay geçirebilirsiniz.