Farklı Creatine türleri nelerdir ve aralarında ne gibi farklar vardır?
Bir önceki yazımızda, Creatine’in ne kadar etkili bir supplement olduğu üzerinde durmuştuk. Bu sebeptendir ki piyasada çok fazla marka, Creatine içeren ürünleri sunmaktadır. Bu ürünlerin üzerinde yazanları okursak, her birinin iddiası, diğer markaların Creatine ürünlerinden daha etkili, “kompleks” yapıda ve formülasyonda olduklarıdır. Peki bu işin aslı nedir?
Creatine, en yaygın bilinen haliyle Monohydrate (monohidrat) yapıda bulunandır. Bu haliyle, en çok araştırmaya konu olmuş ve üzerinde ne çok çalışılmış Creatine çeşidi de budur. Aynı zamanda fiyat olarak da en uygun Creatine ürünleri bu gruptan çıkmaktadır.
Creatine Ethyl Ester, adı sıklıkla duyulan bir başka çeşit Creatine’dir. Üzerinde Monohidrat kadar çalışma yapılmamıştır fakat iddialara göre, monohidrat’a göre çok daha yoğun emilim özelliğine sahiptir, bu da hücre içinde yerleşmesine doğrudan etki eder ve etkinliğini artırır. Fakat bunlar, şu ana kadar bilimsel deneylerle çok da teyit edilmemiş bilgilerdir.
Creatine Ethyl Ester içeren ürünler, fiyat olarak daha pahalıdırlar.
Kre-Alkalyn olarak da bilinen Creatine türü, yine aynı şekilde emilim miktarının artırılabilmesine yönelik işlemlerden geçirilmiştir ve en hızlı emilim oranlarına sahip olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar da yine aynı şekilde fiyatlara yansımaktadır.
Creatine Phosphate, kreatin’in vücutta işlenmebilmesi için gerekli olan fosfatlarla zenginleştirilmiş bir çeşididir. Fakat hem fiyat olarak pahalıdır, hem de gram başına düşen kreatin miktarı diğer ürünlere göre düşüktür. Bunun yanısıra monohidrat kreatin’e göre daha etkili olduğu ispat edilmiş değildir.
Creatine Citrate, sıvı içerisinde çözünmesi daha kolay bir kreatin çeşididir fakat gram başına düşen ham kreatin miktarı oldukça azıdır, buna ek olarak da yüksek fiyatlı bir supplementtir. Gerçek manada tek avantajı, bazı insanlarda gözüken, kreatin’in mide problemlerine yol açması sorununa daha az sebebiyet vermesidir.(ama bu, miktarında daha az kreatin içerdiğinden midir, orasından emin değiliz.)
Özetle, piyasada bir çok çeşit Creatine supplement’i bulunmaktadır ve bunların da kendi içinde farklı formülasyonlarda bir sürü alt çeşidi vardır, bunun üzerine bir de firmaların satış yapabilmek için ürünlerini diğer firmalardan ayırt edici hale sokma çabaları, ambalajların üstünde bir sürü abartılı ifadeye sebebiyet vermektedir.
Gerçek şudur ki, üzerinde en çok çalışılmış, en çok bilimsel test yapılmış, en etkili olduğu ispat edilmiş, sağlık açısından en güvenilir kreatin çeşidi Creatine Monohydrate’tır. Diğer kreatin çeşitlerine yönelmek için geçerli bir sebebiniz yoksa (monohydrate’a vücudunuzun tepki vermemesi gibi, ki bunu bir sonraki yazımızda ele alacağız), gönül rahatlığıyla monohydrate kullanmaya devam edebilirsiniz.