Hangi sporlarda hangi supplementler tercih edilmeli?
Spor yapmak elbette sadece vücut geliştirme, güç sporları ve genel anlamda fitness yapmaktan ibaret değil. İnsanların kendilerine eskiye göre çok daha fazla zaman ayırma şansı buldukları günümüzde pek çoğumuz bisiklet, yürüyüş-koşu, çoğu zaman halı saha şeklinde futbol gibi farklı sporlarla da uğraşıyoruz. Bunlar için kullanılması gereken supplementler de farklılık gösterebiliyor.
Örneğin bir bisikletçinin özellikle bacak kasları uzun mesafeli yolculuklardan sonra ciddi derece yorulur ve hasar görür, bunların tamiratında kullanılacak supplementlerin özellikle de sporcuya kilo aldırmayacak nitelikte olması lazım ki, aynı zamanda bu kendisine bir dezavantaj olarak geri dönmesin.
Farklı sporların farklı fiziksel gereksinimleri olabilir… örneğin futbol, basketbol veya dövüş sporları gibi atiklik ve çeviklik gerektiren sporlar için de her gıda takviyesi uygun olmayabilir.
İşte özetle bu yazıda hangi sporcuların hangi gıda takviyelerini kullanmasının faydalı olacağını ortaya koyacağız.
[one_half] Uyarı: Aşağıdaki spor sınıflandırmaları, bazı spor türlerinin kabaca ele alındığında ağırlıklı olarak ne tür fiziksel aktivite seviyesini yüksek olduğuna bakılrak yapılmıştır. Hemen hemen hiçbir spor türü net olarak bir diğerinden fiziksel aktivite türü olarak, net ve %100 şekilde ayrılamaz. Örneğin, bir kısa mesafe koşucu hem patlayıcı güce hem de bir miktar dayanıklılığa sahip olmalıdır. Keza bir futbolcu hem çevik, hem de dayanıklı olmalıdır fakat ekstra olarak patlayıcı güce sahip olması da rakiplerine fark yaratması açısından önemlidir. [/one_half]
[one_half_last] Önemli uyarı: Müsabakalara katılan bir sporcuysanız veya bir profesyonelseniz, gıda takviyesi kullanımlarında özellikle dikkat etmelisiniz çünkü yaptığınız sporlar için bazı maddeler yasaklı listesinde olabilirler. Böyle bir durumunuz varsa klüp doktorunuza veya bir başka sağlık uzmanına danışmadan tüketim yapmayın!
[/one_half_last]
Özetle, aşağıdaki sınıflandırmalar sadece genel bir değerlendirmedir…
Vücut geliştirme hariç diğer tüm sporlar (genel)
Hemen hemen tüm sporlarla uğraşan sporcular, genel olarak farklı protein türlerinin olumlu etkilerinden yararlanabilirler. Yani protein tozu kullanımı pek çok sporcunun işine yarayabilir. Keza multivitaminler ve esansiyel amino asitler de her sporcunun şu ya da bu şekilde faydalanması gereken maddelerdir.
Unutulmaması gereken en önemli takviyelerden biri de kazein içeren protein tozlarıdır. Özellikle idman sırasında da her türlü sporcuya protein desteği sağlayabilecek bu yavaş emilimli protein türü, vücudun antrenman sırasında tükenmemesi için ciddi bir avantaj sağlayabilir
Dayanıklılık (endurance) gerektiren sporlar
Örneğin: Bisiklet, kayak, yüzme, kürek vb. sporlar…
Bunlara bisiklet, uzun mesafe koşuları, dağcılık-tırmanış, kayak, yüzme, kürek vb. uzun süreli yapılan, düşük darbeli, uzun süreli performans gerektiren spor türleri sayılabilir.
Bu tür sporlarda en büyük öncelik, hem faaliyet esnasında kişinin uzun süreli efor sonrasında performansının düşmensini önlemek, hem de spor sonrasında kişinin kaslarını hemen tamirata başlamasını sağlamaktır. Bir başka önemli husus ise merkezi sinir sisteminden kaynaklı yorgunlukların önüne geçilebilmesi için, mental uyarıcı görevi görebilecek maddeleri kullanmaktır.
BCAA’lar bu tür sporcular için oldukça idealdir. Hem antrenman esnasında daha az yorulmak hem de dinlenme sürecinde kasları daha iyi tamir edebilmek için.
Kilo aldırıcılar tavsiye edilmez, çünkü vücudun daha fazla ağırlık taşıması bu tür sporcular için gayet verimsiz bir durumdur.
Çeviklik, hız ve atletizm gerektiren sporlar
Örneğin: Futbol – basketbol – voleybol – hentbol, dövüş sporları vb. sporlar…
Futbol, basketbol gibi koordinasyon ve atletik olmayı gerektiren sporlar ve kısmi olarak da dövüş sporları bu kapsamda sayılabilir.
Eklem sağlığı bu tür sporlarda yüksek performans için son derece önemlidir. Sakatlıklardan korunma da yine bu tür dinamik ve kas ve iskelet sistemi üzerinde darbe gösterici sporlarda gayet önemlidir. Bu sebepten ötürü balık yağı ve glukozamin gibi, eklem sağlığına ve esnekliğe etki eden türde supplementler bu tür sporlar için gayet önemlidir.
Patlayıcı güç gerektiren sporlar
Örneğin: Dövüş sporları ağırlıklı olmak üzere, kısa mesafe koşunun ve kısa sürede maks. performans göstermenin önemli olduğu sporlar…
Powerlifting, dövüş sporları (özellikle boks, MMA türü ve müsabakası olan dövüş sporları örn. Karate – judo vs.), sprint (kısa mesafe koşular, 100 metre, engelli koşu vs.) ve hemen hemen tüm olimpik atletizm dalları ağırlıklı olarak patlayıcı güç gerektiren sporlar olarak değerlendirilebilirler.
Nitelik olarak aslında vücut geliştirme sporları ile çok benzerlik gösteren bu sporlar, vücut geliştirmede kullanılabilecek pek çok gıda takviyesinin faydalarından yararlanabilmektedirler.
Bunlara ek olarak, pre-workout veya nitrik oksit ürünlerinin uyarıcı etkisinden patlayıcı nitelik gösteren sporlar faydalanabilirler. Yine aynı şekilde doğal maddelerden yeşil çay ve kafein de uyarıcı birer madde olarak bu gruptaki sporcuların işine yarayabilirler.
Not: Bu liste halen yapım aşamasındadır, önümüzdeki günlerde güncellenmeye devam edecektir. Eğer siz de farklı spor türleriyle uğraşıyorsanız ve faydalandığınız, faydasını gördüğünüz supplementler varsa, lütfen aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin!
1 comment
Yazınız benim için çok faydalı oldu öncelikle teşekkür ederim. Yaklaşık olarak 2 yıldır yüzme sporu ile ilgileniyorum. Daha çok patlayıcı güç gerektirici sporlar için gereken supplementler kullanıyordum. Doğrusunun dayanıklılık gerektiren sporlar için olan supplementler olduğunu farkettim. Bundan sonra supplement kullanımına daha da dikkat edeceğim.
Comments are closed.