Eğer sağlıklı yaşamak istiyorsanız ideal kilonuzu bilmelisiniz ve bu kiloya erişmek için elinizden geleni yapmalısınız.
Günümüzde çoğu insanın ortak problemi fazla kiloya sahip olmaktır fakat unutulmaması gereken bir nokta da ideal kilosunun altında bulunan pek çok insan olduğu ve bunların da kendi boy ve kilolarına hatta yaşlarına uygun optimal ağırlığa ulaşmak istedikleridir.
Anlayacağınız ideal kiloya ulaşmak sadece zayıflamak değil aynı zamanda şişmanlamak isteyenlerin de ortak problemidir.
Fakat sizin yaşınıza, cinsiyetinize ve fiziksel şartlarınıza (örneğin boyunuz ve eklem kalınlığınıza) en uygun olan ağırlık nedir bunu bilmeden buna ulaşmanız pek de mümkün değildir tahmin edeceğiniz üzere.
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”3″]
İdeal kilonuz neden önemlidir?
İnsan vücudunda pek çok fonksiyon doğrudan hormonların düzeniyle alakalıdır ve obezite, şişmanlık veya aşırı zayıflık gibi durumlarda bazı hormonlar düzgün ve yeterli miktarda üretilememekte ve bu da kadınlarda gebe kalamamaya kadar giden sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Tabi ki hamile kalamamakla sınırlı kalmayan sağlık sıkıntılarının ortaya çıkmasını ve mevcutlarsa ortadan kalkmasını sağlamanın en kolay yolu, (genellikle zayıflamakla gerçekleşen) kiloya ulaşmaktan geçmektedir.
Nasıl hesaplanır?
Her insan için az da olsa değişiklik gösteren bu miktar, aslında vücut kütle indeksi denen bir değerin bulunmasıyla aşağı yukarı tahmin edilebilmektedir. Fakat yine de bazı faktörlerden ötürü bu oran ve değer her zaman %100 doğru ve mükemmel sonuç vermemektedir. Bu faktörler kişinin yağ oranı, herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı, önceden bir sağlık problemi geçirip geçirmediği veya genetik olarak hangi vücut tipine yakınlık gösterdiği gibi şeylerle özetlenebilir.
Yine de vücut kitle endeksi bulunarak gerek kadın gerekse erkekler için ideal kilo hesaplanabilmektedir.
Kadınlar için ve erkekler için olduğu gibi çocuklar için de vücut kütle indeksi hesaplaması aynı formülle yapılmaktadır:
Formül: Ağırlık (kg cinsinden) / (metre cinsinden boy)²
Buradan çıkan sonuç aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
18.5 altında ise zayıf
18.5 – 24.9 arasında ise normal kilo
25 – 29.9 arasında fazla kilolu
30 ve üstü obez
Not: Bizim yukarıda sunduğumuz formülasyon ise kişinin ideal ağırlığını bulmada aktivite ve kemik yapısını göz önünde bulundurarak yapılmış, medikal olmayan bir yorumdur ve herhangi bir hastalığın teşhis veya tedavisinde kullanılmamalıdır!
Kaynaklar:
Amerikan Hastalıkla Mücadele Merkezinin Sayfası
3 comments
Öncelikle teşekkür ederim bilinçlendirici bu yazınız için. Kitle endeksi olarak bilinen hesaplamayı vermişsiniz sanırım. Ben hesapladığımda ne yazık ki 28.7 çıktı. Verdiğini değerlendirmelere göre fazla kilolu sınıfında yer alıyorum. Bugünden itibaren onu 22 ye getirip normal kilolu sınıfına girebilmek için spor ve diyete başlıyorum. Siteniz bu konuda bana oldukça yardımcı olacak gibi duruyor. Birkaç spor sayfanızı gezdim ve tam bana göre olan bir günlük yapılması gereken spor programı hazırladım. Oldukça yararlı bir iş yapıyorsunuz.
Güzel bir yazıydı, söyledikleriniz ise yarar yararlı bilgiler. İnce detaylara kadar inmiş elinizden geldiğince yardim etmeye yararlı olmaya çalışmışsiniz hizmetinizden dolayı tesekkur ediyorum .
Test tamami ile yanlış. İri kemik ve zayıf kemik yoktur. Her kemik eşittir.
Comments are closed.