Kreatin veya orijinal İngilizce adıyla Creatine maddesi, karşımıza pek çok farklı şekilde ve pek çok farklı supplementin içerisinde etken madde olarak çıkabilen ve belki de en faydalı gıda takviyelerinden biri olmasına rağmen, yine de değeri fazla bilinmeyen bir maddedir.
Gerek gösterdiği gözle görülür performans ve güç artışı, gerek ise çoğu kişide gösterdiği fiziksel hacim artışı ve kas arttırma etkisine rağmen, gerek ülkemizde gerek dünyada hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamasından ve hatta yanlış bilgilerle anılmasından ötürü, hak ettiği değeri görememektedir Kreatin.
[toggles behavior=”toggle”]
[toggle title=”Daha fazla bilgi için tıklayın”]
İçerik
Kreatin nedir?
Kreatin (Creatine) aslında insan vücudunun da kendisinin üretebildiği fakat et ve süt gibi gıdalarda da yoğun olarak bulunabilen bir maddedir.
Genellikle Creatine Monohydrate (kreatin monohidrat) olarak bilinen türü yaygın kullanılsa da, yıllar içinde supplementler piyasasında pek çok farklı isme sahip türü ortaya çıkmıştır.
Kreatin bir steroid midir?
Hayır! Kreatin kesinlikle bir steroid veya hormon değildir. Bunun yanı sıra zannedildiğinin aksine uyarıcı özelliği de yoktur.
Farklı türleri nelerdir
Piyasada pek çok farklı türevi bulunan bu maddenin eğer tek başına kullanılacaksa tercih edilmesi gereken türü kesinlikle kreatin monohidrat olmalıdır. Bunun yanı sıra diğer kreatin türleri arasında Etil Ester, Sitrat (Citrate) ve Kre-Alkalyn gibi türevler bulunmaktadır. Bunlar hakkında detaylı incelemeler ve yorumlarımız için aşağıdaki sayfayı okumanızı tavsiye ederiz!
Hangi kreatin türünü kullanmalıyım?
Bu sorunun cevabı aslında genellikle “kreatin monohidrat” olmaktadır. Bilimsel olarak en fazla çalışılmış ve etkinliği ispat edilmiş kreatin türevi bu olmakla beraber, çeşitli sebeplerden ötürü başka türlü kreatin türleri kullanmak isteyebilirsiniz. Bu konudaki detaylı yazımızda daha fazla bilgi bulabilrisiniz.
Farklı türdeki creatineler arasındaki farklar nelerdir ve hangisi kullanılmalıdır?
Piyasadaki en iyi kreatin ürünü hangisidir?
Sizler için piyasadaki saf kreatin supplementlerinin en iyilerini inceledik ve aşağıdaki sayfada ulaşabileceğiniz sıralamayı yaptık!
İşte en iyi kreatin supplementleri
Kreatinin etkileri ve faydaları nelerdir?
Kreatin aslında sporcular için performans artırıcı olmasının yanı sıra, beyin ve kalp fonksiyonları koruma ve güçlendirme gibi bazı diğer etkilere sahiptir.
Creatine maddesinin esas (ve sporcular için önemli olan) özelliği ise, yüksek enerji sarfiyatı gerektiren aktivitelerde vücuda enerji sağlanmasında yardımcı olmasıdır.
Yan etkileri var mıdır?
Etkisi olan her maddenin olduğu gibi, creatine maddesinin de bazı yan etkileri mevcut olabilmektedir. Zaman zaman ortaya çıkabilecek yan etkileri arasında midede şişkinlik hissi, ishal ve mide krampları olabilmektedir. Bu tür yan etkilerin ortaya çıkmasının altında yatan sebep çoğu zaman gereksiz fazla creatine kullanımı ve bu kullanım esnasında yeterli miktarda su tüketilmemesidir.
En sık karşılaşılan creatine yan etkisi , midede yaşanan şişkinlik hissidir
Şişme yapar mı?
İnsanların kreatin maddesi söz konusu olduğunda akıllarına akılan şeylerin başında “şişme yapıyor mu?” sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı aslında çok net olarak “hayır” diye cevaplanabilir fakat yine de kullanımın bir miktar hacim artışı yapabileceğini de belirtmemiz gerekmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgi için detaylı yazımızı okumalısınız!
Değil creatine, ne kullanırsanız kullanın istemeden böyle olamazsınız!
Kreatin kullanımı
Nasıl kullanılmalıdır?
Creatine monohidrat maddesinden yola çıkmak gerekirse, tüketim ve kullanımı çoğu zaman günde 5 gram seviyesinde olmalıdır diyerek özetleyebiliriz. Kişiden kişiye değişebilse de bu tüketim miktarı genellikle doğru kabul edilmektedir.
Protein tozu ile birlikte kullanımı
Protein tozu ve kreatin en bilinen ve en iyi supplementler arasındadır. Peki bu ikisinin bir arada kullanımı mümkün müdür? Mümkün ise nasıl olmalıdır? Bu soruların cevabı aşağıdaki yazıda.
Creatine’in protein tozları ile birlikte kullanımı
Kimler kullanabilir?
Eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa veya doktorunuz size kullanmamanız yönünde tavsiyede bulunmadıysa ve/veya hamile değilseniz, siz de kreatin kullanabilirsiniz. Özellikle performans artışı ve kas yapmak isteyen sporcular creatine kullanmayı tercih edebiliriler.
Nasıl ve ne zaman kullanılır?
Kreatin kullanımı hakkında pek çok soru işareti olsa da aslında çok da fazla bilgi sahibi olmayı gerektirmemektedir. Saf creatine ürünleri genellikle su veya meyve suyuna karıştırılarak vakit geçirmeden içilmelidirler. Her ne kadar meyve suyu ile olan kullanım her zaman doğru kabul edilmese de, uygulanabilecek bir başka yöntem kreatin’in vücutta daha hızlı emilmesi için, karbonhidratlı/şekerli yiyecekler ile birlikte tüketilmesidir.
[/toggle]
[/toggles]
Aşağıda sitemizde Kreatin maddesi ile ilgili yazılmış pek çok yazıya ulaşabilirsiniz ya da en iyi kreatinler listemize göz atın!