Protein bar adı verilen ve standart çikolatalı gofretlere (veya snickers tarzı snack-bar’ lara) benzeyen pek protein besin takviyesi aslında yıllardır ülkemiz de de satışı yapılan ürünler arasındadır. Peki bu ürünleri kimler kullanabilir ne hangi zamanlarda nasıl tüketilmelidirler?
İçerik
Protein bar denilince akla gelen şey aslında çok basit; içeriğinde bol miktarda protein ve benzeri besleyici madde içeren bir (çoğu zaman çikolatalı) atıştırmalık. Peki aslında bu kadar basit bir konseptin neden doğru olarak uygulanması bu kadar zor? Problem aslında, hem bol miktarda sağlıklı protein içerip, hem tadı ve kıvamı lezzetli ve iyi olup, aynı zamanda gereksiz yere fazla kalori içermeyen ve bir de üstüne üstlük sağlık içeriğe sahip olması beklenen bir gıda maddesi ortaya çıkartmak gerçekten güç.
Protein bar nedir?
Çoğu zaman gofret veya klasik bir çikolatalı snickers benzeri “atıştırmalık” olarak adlandırılabilecek şekle sahip, bol miktarda protein içeren (veya öyle olduğunu iddia eden) ve protein tozu – kilo aldırıcı ürünlere muadil olarak kullanılabilecek ürün olarak tanımlanabilir.
Kimler kullanabilir ve nasıl kullanılır?
Protein tozu veya hazır içeceği (ve duruma göre kilo aldırıcı) kullanmaya ihtiyacı olan herkes tarafından ikincil bir protein supplementi olarak tercih edilebilir.
Ayrıca, gün içerisinde daha yüksek protein tüketmek isteyen kişiler spor yapmasalar da bu ürünleri tercih edebilirler, bu açıdan tüketimleri ve kullanım alanları protein tozu ile oldukça benzerlik göstermektedir.
Kas yapmak amaçlı tüketildiğinde çoğu zaman idmandan hemen sonra tüketilirler. Protein tozu aksine protein barlarının içeriğinde çoğunlukla bol miktarda tatlandırıcı, şeker ve diğer karbonhidratlar bulunduğundan sabah kalkar kalkmaz kullanıma pek uygun olmayabilirler. Ayrıca çoğu protein bar yine bu sebepten ötürü kan şekeri değerini hızlı yükselttiğinden yağ kaybetmek – yağ yakmak isteyenler için pek uygun değildir.
Protein bar yemek – ne zaman ve nasıl?
Aslında protein bar yemek konusunda bir kaç çift kelime de etmek lazım. Öncelikle hangi durumlarda protein bar yemek doğrudur ve ne zaman yenmelidir bunu incelediğimiz yazımızı okumanızı öneririz.
Her ne kadar akla “gofret yer gibi yenmeli” cevabı gelse de, aslında en iyi yolu aç karnına spor sonrasında veya öğün arasında, bol çiğneyerek ve akabinde bir miktar su içerek olmalıdır diyebiliriz.
Satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
Her şeyden önce, fiyat performansının değerlendirilmesi gerekmektedir ve bunun için de bir porsiyonunda bulunan içerik (protein – kalori vs.) miktarını benzer supplementlerin diğer formlarında olanlarıyla kıyaslamanız tavsiye edilir.
Bunun yanı sıra, ürünün içeriğinde, mümkün mertebe az veya hiç suni tatlandırıcı, BHT: Butylated hydroxytoluene, palm (hurma) çekirdeği yağı gibi maddelerin bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Kullanım tavsiyesi: Bize kalırsa Protein bar’ların en iyi kullanım alanı, diğer protein supplementlerinin karıştırılması / hazırlanması ve tüketilmesinin zor olduğu durumlarda (yolda, spor salonunda, seyahatlerde, acil durumlarda vs) ve içeriklerinin profiline göre öğün yerine ikame olarak (meal replacement) kullanılabilirler.
Not: Bu ürünler genellikle fiyat maliyet olarak benzeri içerikte supplementlerden daha pahalıdırlar.
Özetle
Protein barların avantajları:
- Kullanım kolaylığı ve rahatlığı; karıştırma derdi yok, ölçek derdi yok, kap temizleme ve yıkama derdi yo
Dezavantajları:
- Piyasadaki bir çok ürünün içeriği çoğunlukla ya yetersiz ya da kalitesiz veya bol miktarda ıvır zıvır madde (koruyucular, gereksiz fazla karbonhidrat, kötü yağlar vs. vs.) içeriyor.
- Fiyatları nispeten pahalı
- Ülkemizde pek fazla çeşidini bulmak mümkün değil, en azından sürekli olarak ve taze şekilde.
1 comment
Şimdiye kadar hiç kullanmadığım bir ürün ama o kadar güzel tanıtılmış ki, en kısa süre içerisinde alarak deneyeceğim.
Özellikle yoğun tempoda ne yiyeceğimi bilemediğim zamanlarda çok yardımcı olacağına inanıyorum.
Comments are closed.