Türkiye’de yaklaşık 2010 yılından itibaren satışı yapılmakta olan Spirulina maddesi, özünde düynanın hemen hemen her bölgesinde yetiştiriciliği yapılabilen, mavi-yeşil renge sahip bir tür yosundur.
İçerik
Spirulina nedir?
Aslında akvaryumculukta ve balık yemi olarak da kullanılabilen bu madde, son yıllarda üzerinde yapılan bilimsel araştırmaların gösterdiği üzere insan sağlığını olumlu yönde etkileyen pek çok özelliğinin öne çıkmasıyla, özellikle medyada adı sıklıkla duyulmaya başlamıştır.
Bilimsel adı Arthospira olarak da bilinen bu madde, tropik göllerde doğal olarak yetişmektedir. Eski çağlarda Aztek’ler tarafından da gıda maddesi olarak kullanılan bu bitkisel ürün, içeriğinde yüksek miktarda protein ve lipidler (yağlar) bulundurmaktadır. Bunun yanı sıra, potasyum, kalsiyum, krom, bakır ve demir kaynağı olarak da ön plana çıkmaktadır.
Spirulina ‘nın içindeki etken maddelerden belki de en önemlisi phycocyanobilin olarak adlandırılan anti-oksidan işlevi gören maddedir.
İçeriğinde bulunan B12 vitamin miktarı ise büyük tartışmalara sebebiyet verdiği gibi, aslında insan vücudunda aktif olmayan türde bir B12 içerdiği için, bu vitaminin temin edilmesinde faydalı bir kaynak değildir Spirulina.
Spirulina nedir sorusuna bu şekilde yanıt aldıktan sonra, şimdi kısaca etkilerini incelemekte fayda var.
Spirulina’nın etkileri ve yan etkileri nelerdir?
DİKKAT: Her şeyden önce, spirulina kullanımının bazı insanlarda alerjik etki yapabildiği konusunda sizleri uyarmamız lazım. Eğer spirulina kullanımı yüzünden herhangi bir rahatsızlık hissederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza danışınız.
DİKKAT: Spirulina kullanımı bazı ilaçların etkisini azaltabilir veya çoğaltabilmektedir. Bunun sebebi vücuttaki bazı enzimlerin etkisini artırması – azaltmasıdır. İlaç kullanıyorsanız bu maddeyi tüketmeden önce doktorunuza danışınız.
Alerji reaksiyonları, mide bulantısı, ishal gibi zehirlenme benzeri belirtiler olarak da kendilerini gösterebileceği gibi, mide ağrıları, yutkunmada zorlanma, baş dönmesi gibi etkiler de gösterebilmektedir.
Spirulina etkileri / faydaları:
- Yağ peroksidasyonunu artırır.
- Trigliserit ve LDL-C’yi azaltır.
- HDL-C’yi artırır.
- Kas dayanıklılığı üzerinde olumlu etkileri bulunur.
- Alerjik burun tıkanıklıkları üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Spirulina yan etkileri / zararları:
- Her ne kadar kendi başına tüketimi oldukça güvenli görülse de, başka mavi-yeşil alglerle birlikte tüketiminde toksik (zehirleyici) etki ortaya çıkabileceği bilinmektedir.
- 10 gram ve üzeri gibi yüksek miktarlarda kullanımlarda karaciğer üzerinde olumsuz etki yapabileceği bilinmektedir.
Nasıl ve hangi miktarlarda kullanılır?
Spirulina kullanımı kişi başına günlük 1-3 gram arasında olabilir fakat günde 10 grama kadar kullanım hakkında çalışmalar yapılmıştır.
Kimler spirulina kullanabilir?
Eğer herhangi bir sağlık problemi olmayan her yaştan herkes günlük dozajına dikkat ettiği müddetçe spirulina kullanabilmektedir. Fakat eğer herhangi bir hastalığınız için ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza kesinlikle danışmalısınız.
Kaynaklar / Referanslar / Ek okumalar
- Vikipedi başlığı
- Livestrong sitesindeki makale
- Web MD
- Yüksek kolesterole sahip hastalar üzerinde Spirulina kullanımı etkisi