Çoğu sporcunun kullandığı protein tozu başta olmak üzere bir çok diğer supplementi insanlar steroidler ve diğer anabolik hormon benzeri maddeler ile karıştırıyorlar. Bu durum gerçeği yansıtmasa da bu durum ortaya bir başka soruyu çıkartabiliyor “Peki bu supplementlerin içinde steroid veya benzeri maddeler var mı?”.
Bu soruyu çok kısa şekilde cevaplamak gerekirse, “normal şartlar altında supplement (yani protein tozu, kreatin, amino asit, bcaa vb. maddeler içeren) ürün gruplarında herhangi bir steroid veya anabolik madde bulunması için bir sebep yoktur” diyebiliriz. Bu durum zaten “gıda takviyesi” olarak işlev gören supplementlerin tüm amacına aykırıdır. Özetle, genel manada incelendiğinde ilk etapta supplement kullanmanızda sizi korkutacak şekilde bir steroid varlığı olmadığı söylenebilir. Tabi bu durum güvenilir markaların, güvenilir ürünlerini doğru adreslerden aldığınız taktirde geçerlidir.
Fakat durum maalesef ki bu kadar basit değil. Evet, üretici firmalar pek çok komplo teorisinin aksine, ürettikleri gıda takviyelerinin içerisine ürünlerin gösterdiği etkiyi artırmak için steroid katmamaktadırlar.
Protein tozunda steroid var mı yok mu?
Çok büyük ihtimalle, yok.
Bu zaten çok da mantıklı bir hareket olmayacaktır üretici firmalar açısından, nedenlerine gelince:
- Steroidler tam anlamıyla doğru kullanılmadıkları takdirde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedirler. Üretici firmalar bu riski göze almak istemezler, özellikle de ABD ve Avrupa ülkelerinin firmaları kullanıcılarında bu tür durumlardan ortaya çıkabilecek sağlık problemleri ve dolayısı ile ortaya çıkacak hukuksal durumlar ile uğraşmak istemezler.
- Yine aynı şekilde, steroidler kişiden kişiye çok farklı dozlarda etki (ve aynı şekilde yan etki…) gösterebilmektedirler, bu da demektir ki yine tam anlamıyla doğru kullanılmadığı takdirde, hiç etki bile göstermeyebilirler.
- Maliyet: Bu üretici firma açısından önceki ikisine göre çok büyük ve önemli bir faktör olmasa da, yine de bu tür bir uygulama destek besinlerin maliyetini artıracaktır.
- Kimyevi: Steroidlerin etki gösterebilmeleri için çok farklı uygulama şekilleri mevcuttur ve bunların bir kısmı, standart supplement uygulaması olan ve ağızdan alınan hap, toz-sıvı karışımı vb.’lerine uygun değildirler.
Sadece bu sebeplerden yola çıkarak bile söyleyebiliriz ki, gıda takviyesi üretici markaların kasıtlı olarak ürünlerine anabolik maddeler yerleştirmeleri çok olası ve gerçekçi gözükmemektedir.
Yani uzun lafın kısası, güvenilir ve bilinen markalardan alışveriş yaptığınız sürece, bu risk oldukça minimumdadır.
FAKAT…
Yine de bazı riskler yok değil…
Geçmişte pek çok kez örneği görüldüğü üzere, bazı gıda takviyelerinde çok nadiren kasıtlı olarak da olsa, bazen istenmeden bazı zararlı maddelerin karışmış olabileceği gerçeğidir.
Örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz dönemlerde bir markanın performans artırıcı ürününün içerisinde metamfetamine maddesine benzer nitelik taşıyan bir madde bulunduğuna dair tüm spor ve sağlık dünyasını sarsan haberi sizlere iletmiştik.
Bunun yanı sıra, üretim aşamasında supplementlere karışabilecek bazı zararlı yan maddeler bulunabilmektedirler.
Bunlar arasında en tartışmalı olanı süt üretiminde hayvandan geçen hormonların whey protein ve benzeri yan ürünlerde, normal peynir ve süt gibi ürünlere göre daha konsantre boyutta bulunabileceği endişesidir. Bu konuda elimize daha detaylı bilgi geçtikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Yine bir başka tartışmaya açık konu, supplementlerin üretimi aşamasında, filtreleme ve benzeri işlemlerden geçerken ürünlerin içerisine karışabilecek olan ağır metallerdir. Bu konuda elde çok fazla veri olmamasına rağmen yine de bu noktada dile getirmekte fayda görüyoruz.
Bu ve benzeri durumlar geçmişte yaşandı ve buradan çıkartılabilecek ders, kullanıcı olarak da sizlere vazife düştüğüdür.
Kullandığınız veya kullanmayı planladığınız gıda takviyelerinin içerikleri, kullanımları ve markalarının geçmişleri, satın alınan mecranın ne kadar güvenilir olduğu gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmak da bunlar arasında sayılabilirler.
Diğer kaynaklar: WebMD sitesinde Vitamin ürünlerinde Anabolik Steroid’lere rastlanmış olmasıyla ilgili çıkmış bir makale